Research Centre Dr. von Hauner Children’s Hospital

Hospital of the Ludwig-Maximilians-University, Munich,
Reconstruction, BSL-2 level lab

Core services:

  • Tendering and submission
  • Construction site supervision
  • Fire safety concept
  • Health and Safety coordination

Team:

  • Philipp v. Hoyos
  • Jan Stohrer
  • Elian Hamati

GFS: 450 sqm

Value: 1 M €

Status: finished 2012 by sitzberger hoyos architekten

 

The Challenge

The so-called cube-building in the downtown campus of the Ludwig-Maximilians-University, Munich hosts offices and IT-rooms, which are planned to be converted into other usage in two construction phases.

 

The Solution

During the first stage we install a nitrogen room for 10 very different nitrogen containers, as well as a refrigerator room for 30 medical refrigerators and deep freezers. The needed technical installation on the roof is adapted and modernized.

The second stage includes the construction of various laboratories on the lower and the ground floors: a safety laboratory with a BSL-2 level for approx. 15 employees, a sequencer laboratory, a cellular laboratory and an office.

In order to gain a room height of 2.6 m the existing hanging ceiling is dismantled and instead fire resisting sprayed concrete is applied. All necessary lab installations are now visible: pipelines for medical gas, controlled ventilation and IT. We optimize the light conditions by using glass doors and built-in furniture windows. The workstations are especially customer-designed and include inboard supply for compressed air, electric and IT. Constructive requirements of BSL-2 laboratories are met with a secluded exhaust system, use of special materials and emergency showers at disposal.

Photography: Anton Brandl